sobota, 23 lutego 2013

Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem z sosem gorgonzola i pomidorowym

Niespodzianką były:
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem podane z 2 sosami: gorgonzola i pomidorowym



SKŁADNIKI:
farsz:
opakowanie świeżego szpinaku
0,5 kg kurczaka (najlepiej pierś)
pół opakowania sera feta
parmezan
sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem


ciasto: według przepisu z pierogów ruskich
sosy:
gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz
pomidorowy: pomidory krojone, przyprawa do pizzy


Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju. Doprawić solą oraz przyprawą śródziemnomorską i pomidorami z czosnkiem.
Opłukać świeży szpinak. Udusić na maśle dodając 3 ząbki czosnku, sól i pieprz.


Kurczaka i szpinak posiekać w małą kosteczkę.
Do dużego naczynia wsypać kurczaka, szpinak, pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach parmezan. wszystko razem porządnie wymieszać.

 
Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka ( ja używam szklanki do piwa :) )

Sklejać, podobnie jak ruskie, gotować tylko 2 minuty od wypłynięcia. 

Podawać z sosami

Które lepsze? :D

2 komentarze:

  1. z ogromną chęcią zjadłabym takie przepyszne pierożki *-*

    OdpowiedzUsuń