Niespodzianką były:
Pierogi ze szpinakiem i kurczakiem podane z 2 sosami: gorgonzola i pomidorowym
SKŁADNIKI:
farsz:
opakowanie świeżego szpinaku
0,5 kg kurczaka (najlepiej pierś)
pół opakowania sera feta
parmezan
sól, pieprz, czosnek, przyprawa śródziemnomorska, suszone pomidory z czosnkiem
ciasto: według przepisu z pierogów ruskich
sosy:
gorgonzola: plaser masła, jogurt naturalny, pół opakowania sera gorgonzola- piccante, pieprz
pomidorowy: pomidory krojone, przyprawa do pizzy
Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, obsmażyć na oleju. Doprawić solą oraz przyprawą śródziemnomorską i pomidorami z czosnkiem.
Opłukać świeży szpinak. Udusić na maśle dodając 3 ząbki czosnku, sól i pieprz.
Kurczaka i szpinak posiekać w małą kosteczkę.
Do dużego naczynia wsypać kurczaka, szpinak, pokruszoną fetę oraz starty na dużych oczkach parmezan. wszystko razem porządnie wymieszać.
Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić kółka ( ja używam szklanki do piwa :) )
Sklejać, podobnie jak ruskie, gotować tylko 2 minuty od wypłynięcia.
Podawać z sosami
Które lepsze? :D
Aaa, jaki pyszny farsz!
OdpowiedzUsuńz ogromną chęcią zjadłabym takie przepyszne pierożki *-*
OdpowiedzUsuń