piątek, 22 marca 2013

Wieprzowy gulasz z kaszą jęczmienną

Co jakiś czas mam ochotę na coś zwyczajnego, typowo domowego...
Tym razem zrobiłam Gulasz wieprzowy z kaszą jęczmienną

SKŁADNIKI
500 g mięsa wieprzowego gulaszowego
1 cebula
kilka pieczarek
kilka małych ogóreczków konserwowych
2 ząbki czosnku
2 woreczki kaszy jęczmiennej
sól, pieprz, 1 łyżka sosu pieczeniowego ciemnego

 
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę pokroić w kosteczkę,zeszklić na patelni.
Na  patelni,obsmażyć mięsko na złoty kolor,dodać cebulę,po chwili pokrojone w plasterki pieczarki, ogóreczki i czosnek, po chwili zalać wszystko wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso) dusić około 20 min na małym ogniu,pod przykryciem, doprawić solą, pieprzem. W tym czasie wstawić wodę na kaszę, którą gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.


Dusić mięsko ! aż  będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało)
Na końcu dodać łyżkę sosu pieczeniowego ciemnego, by zagęścić sos (można dodać mąkę), gotować jeszcze około 5 min. Podawać z kaszą jęczmienną (lub jak ktoś woli gryczaną).


Czego mi brakowało w tym daniu... surówki z kapusty kiszonej... polecam... wtedy było by danie w pełni klasyczne! :D
Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Ludzie zapominają o kaszach a są bardzo dobre i zdrowe :) Gulasz z kaszą to jest to :)

    OdpowiedzUsuń