wtorek, 19 lutego 2013

Moja ulubiona zupa ogórkowa

Wszystkie moje ulubione potrawy najlepiej lubię jeść w domku rodzinnym:)
Jednym z takich dań jest zupa ogórkowa:D
Dziś zrobiłam ją po raz pierwszy !!!
Tym razem nie wg przepisu mamy, lecz z miksu przepisów z internetu :D


SKŁADNIKI:
1 pręga wołowa
2 słoiki kiszonych ogórków (prezent do Wujka Tadka)
włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por, seler)
4 duże ziemniaki
mała śmietana 18%
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, koperek


W 2,5 l wody gotować przez 40 minut mięso wołowe, dodać 2 liście laurowe i 5 ziarenek ziela angielskiego. W tym czasie należy przygotować wszystkie składniki zupy.


Włoszczyznę obrać i pokroić w kosteczkę, po zagotowaniu mięsa dodać całość do wody. Gotować 20 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem (ja staram się nie dodawać przypraw typu Kucharek- ale można wg uznania).
Obrać ziemniaki i również pokroić w kosteczkę. Ugotować w osolonej wodzie w osobnym naczyniu, odcedzić.
Zetrzeć 2 słoiki ogórków kiszonych na tarce o dużych oczkach, nie wylewać wody z ogórków!
Doda smaku zupie:) Starte ogórki dodać do gotującej wody, po 10 minutach dodać ugotowane ziemniaki. 


Wyłączyć gaz i chwilę potem dodać małą śmietanę 18 % oraz suszony koperek. Zupę należny spróbować, doprawić jeśli trzeba. Jeszcze raz doprowadzić do wrzenia i gotowe. 


Zupka wyszła bardzo domowo :D Mąż po dokładce zupy dobrał się do pręgi wołowej...


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz