piątek, 1 lutego 2013

Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami

PYCHOTKA!
Gdy mąż był na piwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:) 


SKŁADNIKI:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki tortowej
1 żółtko
100g margaryny
1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu
zimna woda

Farsz:
świeży szpinak
150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola)
kostka białego sera chudego
jajko
3 łyżki śmietany
Czosnek, sól, pieprz
Mrożone krewetki (np. TIGER)
50ml białego wina

Do dużej miski wsypać mąkę. W " kopcu" mąki wydrążyć dziurę, dodać pokrojone zimne masło. 


Kroić nożem, aż całe masło pokryje mąka. dołożyć żółtko, sól i szczyptę pieprzu. Sukcesywnie dodawać lodowej wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Całość energicznie zagnieść. 


Kule ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki na 30 minut.


W tym czasie możemy rozpocząć przygotowania do farszu :D

Świeży szpinak wypłukać pod bieżącą wodą. Poobcinać łodyżki liści. 
Dusić przez 5 minut na masełku, z czosnkiem , solą i pieprzem.
Gdy szpinak ostygnie dodać oba sery, śmietanę i jajko. Wymieszać.


Mrożone krewetki sparzyć gorącą wodą. Zalać białym winem , trochę posolić.

Wyciągnąć ciasto z zamrażarki. Rozwałkować do rozmiaru foremki. Foremkę wysmarować masłem. Ułożyć ciasto,następnie podziurkować widelcem.
Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włożyć ciasto, przykryte np. szklaną pokrywką- by nie urosło. Piec ok 20 min.
Gdy ciasto się delikatnie zarumieni, wyciągnąć z piekarnika, poczekać chwilę by ostygło. 
Nałożyć masę farszu.Na wierzchu rozłożyć krewetki, delikatnie wciskając w masę.


Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20-30 min.
Po 30 min uzyskujemy taki efekt:


Tarte podawać delikatnie ostygniętą
SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz