środa, 26 lutego 2014

Ekspresowa zupa fasolowa (fasola z puszki)

Może nie jest to tradycyjna zupa fasolowa, ale mimo ekspresowego wykonania smakuje wyśmienicie:)



SKŁADNIKI:
2 puszki białej fasoli
2 marchewki
1 pietruszka
1 kawałek pora
1 łyżka masła
1 kawałek selera
1-2 ziemniaki
sól i pieprz  
lubczyk, słodko papryka 
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz w ziarnach, majeranek
przyprawa do potraw z fasoli
4 łyżeczki przecieru pomidorowego
szponder wołowy
kiełbasa wędzona


Do garnka wlać wodę, umieścić w niej szponder wołowy, postawić na wolnym ogniu, przez minimum 30 minut. W tym czasie pokroić oczyszczone: ziemniaki i cała włoszczyznę. Wsypać do wody. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, słodką paprykę.



Gotować aż warzywa będą miękkie. Do zupy dodać fasolę białą z puszki razem z zalewą. Na malej patelni rozpuścić kawałek masła, zeszklić kiełbaskę,wsypać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy i wymieszać. Zupę na talerzu można ozdobić natką pietruszki.

 Smacznego!
Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz