Dziś śledzik...
W taki dzień nie można nie zjeść rybki :D
SKŁADNIKI:
2 świeże filety z forsza
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 ząbek czosnku
parmezan
sól pieprz
olej
4 ziemniaczki
rozmaryn, tymianek, sól
2 cebule
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru
Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia".
Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki:
Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek.
Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać.
W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min).
W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min).
Czystego dorsza oprószyć solą oraz obtoczyć w przygotwanej panierce, smarzyć na oleju do osiągnięcia pięknego złotego odciecia panierki.
Podgotowane ziemniaczki, pokroić na ósemeczki. Umieścić z naczyniu żaroodpornym, wymieszać z oliwą, rozmarynem i tymiankiem. Piec ok 15 min w temperaturze 180-190 stopni.
Dwie główki cebuli, obrać i pokroić w płatki. Zeszklić na patelni. doprawić solą i papryką chilli i szczyptą cukru. Gdy celula osiągnie złoty kolor dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Obiad zdrowy i smaczny !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz