środa, 13 lutego 2013

Dorsz w panierce ziemniaczano-parmezanowej

Dziś śledzik...
W taki dzień nie można nie zjeść rybki :D
Tym razem wybraliśmy dorsza klasycznie w panierce :)



SKŁADNIKI:
2 świeże filety z forsza
mąka ziemniaczana
1 jajko
1 ząbek czosnku
parmezan
sól pieprz 
olej

4 ziemniaczki 
rozmaryn, tymianek, sól

2 cebule
koncentrat pomidorowy
sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru

Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia".
Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki:
Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek.


 
Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać.
W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min).
Czystego dorsza oprószyć solą oraz obtoczyć w przygotwanej panierce, smarzyć na oleju do osiągnięcia pięknego złotego odciecia panierki.


Podgotowane ziemniaczki, pokroić na ósemeczki. Umieścić z naczyniu żaroodpornym, wymieszać z oliwą, rozmarynem i tymiankiem. Piec ok 15 min w temperaturze 180-190 stopni.


Dwie główki cebuli, obrać i pokroić w płatki. Zeszklić na patelni. doprawić solą i papryką chilli i szczyptą cukru. Gdy celula osiągnie złoty kolor dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Dusić pod przykryciem przez 5 minut. 


Obiad zdrowy i smaczny !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz