wtorek, 30 czerwca 2015

Sznycle wieprzowe w sosie grzybowym

Pozostało nam jeszcze trochę suszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P

Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi



SKŁADNIKI:
sznycle wieprzowe
2 garści suszonych grzybów
400 ml śmietany 18%
1 cebula
świeża pietruszka
2 woreczki kaszy gryczanej
ogórki małosolne
sól, pieprz


Grzyby posiekać i zalać woda i zostawić na noc,. Następnie w tej samej wodzie gotować ok 30 minut.
Oczyszczane sznycle delikatnie utłuc, posolić i popieprzyć. smażyć do zarumienienia się z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać grzybki i część wody z ich gotowania.

Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka.


Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz