czwartek, 21 lutego 2013

Prawdziwie amerykański burger z krążkami cebulowymi

Przez ostatnie 3 dni jedliśmy zielone zupy, dlatego postanowiłam zrobić coś naprawdę mięsno-męskiego!
Tym razem coś prostego ale robiącego niesamowity wrażenie i efekt:D
Wieprzowo- wołowy Burger podany z krążkami cebulowymi


SKŁADNIKI:
1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
1 kajzerka
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz, 1 papryczka chilli

6 bułek burgerowych
2 pomidory
sałata lodowa
cebula
sos czosnkowy
ketchup


Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć. 


Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy).


Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia.


W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę  na plasterki oraz umyć sałatę lodową.
W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe.
Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki. 


Gotowe krążki cebulowe, rozłożyć równomiernie na blasze. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku prze ok 15 min.  


 
Całość podawać razem z dodatkowymi sosami np. ketchupem, sosem czosnkowym, piri-piri.
Najlepiej podawać z piwkiem :P
 



Niesamowite jak takie danie cieszy mężczyzn :D


Bon appetit!!!

1 komentarz:

  1. Kupowałam już krążki cebuli w Lidlu,są pyszne z burgerami to dopiero wypas:)

    OdpowiedzUsuń