Przez ostatnie 3 dni jedliśmy zielone zupy, dlatego postanowiłam zrobić coś naprawdę mięsno-męskiego!
Tym razem coś prostego ale robiącego niesamowity wrażenie i efekt:D
Wieprzowo- wołowy Burger podany z krążkami cebulowymi
SKŁADNIKI:
1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki
1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego
1 duża cebula
1 kajzerka
2 ząbki czosnku
2 jajka
sól, pieprz, 1 papryczka chilli
6 bułek burgerowych
2 pomidory
sałata lodowa
cebula
sos czosnkowy
ketchup
Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć.
Do dużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy).
Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia.
W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową.
W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe.
Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć kotleta, sałatę, pomidora i cebulę. Całość przykryć górą bułki.
Gotowe krążki cebulowe, rozłożyć równomiernie na blasze. Piec w nagrzanym do 220 stopni piekarniku prze ok 15 min.
Całość podawać razem z dodatkowymi sosami np. ketchupem, sosem czosnkowym, piri-piri.
Najlepiej podawać z piwkiem :P
Najlepiej podawać z piwkiem :P
Niesamowite jak takie danie cieszy mężczyzn :D
Bon appetit!!!
Kupowałam już krążki cebuli w Lidlu,są pyszne z burgerami to dopiero wypas:)
OdpowiedzUsuńKrążki cebulowe moje dzieciaki uwielbiają, także te przygotowane w domu. Niestety burgery jedzą tylko kupne, nie wiem z czego to wynika... We Wrocławiu mamy swoją restaurację, gdzie zawsze w wolnej obiadowej chwili staramy się zajrzęć - road amercian. Jeśli więc ktoś rzuci hasło amerykański burger Wrocław krzyczę SKY TOWER - ROAD AMERCIAN! :D
OdpowiedzUsuńPani Mariolu, krążki cebulowe kupione w supermarkecie niestety nie oddają w pełni smaku. Niech zajrzy Pani do Road American Restaurant, specjalizują się oni w kuchni Amerykańskiej. Na pewno Pani odczuje dużą różnicę w tych kupnych krążkach a robionych na miejscu :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy amerykański burger to przede wszystkim dobrej jakości mięso. Ten wygląda naprawdę smakowicie, zwłaszcza w zestawieniu z krążkami cebulowymi.
OdpowiedzUsuń