sobota, 2 lutego 2013

Faszerowana papryka w dwóch smakach

Wreszcie weekend w którym cudowne NIC nie robimy:) Spanie do późna, małe zakupy... gotowanie, leniuchowanie... 
Na obiadek zrobiłam, jedną z ulubionych potraw Wojciecha - faszerowaną paprykę :D

SKŁADNIKI
4 średniej wielkości papryki ( może być każdy kolor)
pomidory w puszce ( najlepiej krojone)

farsz mięsny:
opakowanie mięsa mielonego
1 torebka ryżu białego
1 cebula
sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięsa mielonego, suszone pomidory, papryczka chili

farsz wegetariański:
pieczarki
1 cebula
ser zółty
sól, pieprz, przyprawa śródziemnomorska

Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać mięso mielone, usmażyć dodając przyprawy. 
W tym czasie gotujemy ryż- ok 12 min :D,po odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa
Podobnie wykonujemy drugi farsz, na początek należy zeszklić cebulkę, dodać pokrojone pieczarki, dusić do zmiękczenia pieczarek, przyprawić. Zetrzeć ser na dużych oczkach. Nie dodawać na razie do pieczarek.
Wydrążyć papryki, nie wyrzucając "kapeluszy". Oczyścić środek z pestek. Tak przygotowane papryki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Włączamy piekarnik na 180 stopni.
Napełniamy papryki farszem- 2 z mięsem, 2 z pieczarkami i serem. Do naczynia wlewamy troszkę oliwy i całą puszkę pomidorów. 
Przykrywamy przykrywką i w stawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-30 min, w zależności od tego czy lubi się miękką czy chrupiącą paprykę:)
SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz