Budowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :)
Por nadziewany łososiem (cannelloni )
SKŁADNIKI:
2 pory
łosoś świeży
ser typu greckiego
groszek zielony ( mogą być kapary)
czerwona papryka
sól, pieprz
białe wino
bulion warzywny
Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać.
Białą część pora podzielić na odpowiednią długość (jak cannelloni). Zblanszować. Pełne rurki pora, wydrążyć tak była możliwość ich faszerowania, o minimalnej podwójnej warstwie ścianek.
Nafaszerować dość szczelnie.
Wypełnione pory umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem warzywnym z białego wina.
Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut można zmienić na grill by przyrumienić potrawę.
Wyszło przepysznie i zdrowo !!
Taka podpowiedź już po wykonaniu: było mi ciężko podzielić pora po zblanszowaniu na rurki. Następnym razem spróbuję to zrobić w odwrotnej kolejności.
Genialny pomysł na zastąpienie makaronu czyli wychodzi calkiem fit wersja cannelloni :D Pewnie niedługo spapuguje ;))
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i zdrowo, świetna propozycja na obiad :D
OdpowiedzUsuńA to ciekawe! Tego jeszcze nie widziałam, pomysłowe! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i jest bardzo pomysłowe :) Naprawdę warte wykonania :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę faszerowany por, masz pomysły :)
OdpowiedzUsuńa jak smakuje?
OdpowiedzUsuńdelikatnie, wykwintnie... zaskakująco :)
OdpowiedzUsuń