czwartek, 9 stycznia 2014

Por nadziewany łososiem (cannelloni )

Budowa tego warzywa zainspirowała mnie to zrobienia tego dania :)
Por nadziewany łososiem (cannelloni )


SKŁADNIKI:
2 pory
łosoś świeży
ser typu greckiego
groszek zielony ( mogą być kapary)
czerwona papryka
sól, pieprz
białe wino
bulion warzywny


Umytego łososia podgotować na parze. Rozdrobnić w misce dodać ser, paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz zielony groszek. Doprawić i dobrze wymieszać.


Białą część pora podzielić na odpowiednią długość (jak cannelloni). Zblanszować. Pełne rurki pora, wydrążyć tak była możliwość ich faszerowania, o minimalnej podwójnej warstwie ścianek.
Nafaszerować dość szczelnie. 


Wypełnione pory umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem warzywnym z białego wina. 
Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 minut. Na ostatnie 5 minut można zmienić na grill by przyrumienić potrawę.


Wyszło przepysznie i zdrowo !!

Taka podpowiedź już po wykonaniu:  było mi ciężko podzielić pora po zblanszowaniu na rurki. Następnym razem spróbuję to zrobić w odwrotnej kolejności.

Niskokaloryczny styczeń

9 komentarzy:

  1. Genialny pomysł na zastąpienie makaronu czyli wychodzi calkiem fit wersja cannelloni :D Pewnie niedługo spapuguje ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie i zdrowo, świetna propozycja na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  3. A to ciekawe! Tego jeszcze nie widziałam, pomysłowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i jest bardzo pomysłowe :) Naprawdę warte wykonania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę faszerowany por, masz pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. delikatnie, wykwintnie... zaskakująco :)

    OdpowiedzUsuń