piątek, 15 lutego 2013

Makaronowa zapiekanka z cukinią

A dziś na obiad...
Zapiekanka makaronowa z cukinią


SKŁADNIKI:
pół paczki makaronu penne
boczek ( paczka krojonego)
200ml śmietany
ser topiony
czarne oliwki
jajko
masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa

2 cukinie
pomidor
ser feta
przyprawa do potraw włoskich


Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min.
Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody, śmietanę i ser topiony. Podgrzewamy sos na małym ogniu, by się nie zwarzył. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz bazylią i oregano, dodajemy pokrojone czarne oliwki. Ugotowany makaron dodajemy do patelni z sosem, wszystko razem mieszamy.

 
Plastry cukinii płuczemy, następnie przyprawiamy przyprawą włoską oraz dodajemy delikatnie oliwy. Grillujemy. Kroimy w plastry pomidora i ser feta.
Przygotowany sos z makaronem umieszczamy w 2 małych naczyniach żaroodpornych. Cukinię, pomidora i ser owijamy do uzupełnienia całego naczynia.



Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 200 stopni z termoobiegiem przez 20 minut.



Efekt przepiękny, smak znakomity !!! Mąż zachwycony :D

1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda a smakuje na pewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń