Dziś mięsko po czesku :D
Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym.
SKŁADNIKI:
1 knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki )
0,5 kg gulaszu wołowego
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1 ostra zielona papryczka
0,5 czerwonej papryki
ogórek korniszony
sól, 3 ząbki czosnku, sos pieczeniowy ciemny
Umyć i osuszyć wołowinę. Obsmażyć na suchej patelni z każdej strony każdy kawałek. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wraz z roznieconym czosnkiem do mięsa. Dodać wrzącą wodę i dusić przez 20-30 minut pod przykryciem.
Dodać pokrojoną w kostkę czerwona paprykę oraz 1 ostrą papryczkę.
Znów dusić około 20 minut. Następnie doprawić solą i dodać rozrobiony sos pieczeniowy. Dusić jeszcze 10 minut.
W tym czasie ugotować na parze knedlika. Przygotowany knedlik kroimy na plastry około 1,5 centymetrowi.
Knedliczki podajemy z gulaszem wołowym przyozdobionymi krążkami cebuli i na przykład ogórkiem korniszony.
Chutné!
Dzisiaj mam ochotę właśnie na takie mięsko. :)
OdpowiedzUsuńWYSZŁO PYSZNIE, miałam gotowy knedlik kupiony na Słowacji, a do sosu oprócz wyżej wymienionych składników dodałam pieczarki, 2 ogórki konserwowe i majeranek.
OdpowiedzUsuńPOLECAM!