wtorek, 7 stycznia 2014

Żeberka duszone w kapuście

Moja mama robi to danie często, bo wszyscy to bardzo lubimy. Ja zrobiłam je pierwszy raz, po obejrzeniu odcinka Karola Okrasy łamiacego przepisy :)
Żeberka w kapuście (kiszonej i słodkiej)


SKŁADNIKI
800 g żeberek wieprzowych
2 łyżki suszonego majeranku
2 cebule
2 ząbki czosnku
0,7-1l bulionu
600 g kiszonej kapusty
połówka świeżej białej kapusty
3 łyżki masła
3 liście laurowe
 sól, pieprz, olej, kminek, papryka słodka


Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę.
Gdy kapusta chwilę się pogotuje, ukorzyć na niej podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe. 


Dolewamy bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką, przykrywamy i dusimy przez ponad godzinę.
Na talerze wykładamy kapustę z sosem, a na nią uduszone żeberka.


Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. rada na przyszłośc. ;) nóż układaj ostrzem do talerza i na równej wysokości z widelcem. Pozdrawiam Anonimowa szuja. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. noz jest rowno z widelcem tylko zdjecie jest zrobione z boku jak juz kogos poprawiasz to najpierw sie przyjrzyj!!

      Usuń
    2. sam się przyjrzyj jest nierówno i tyle

      Usuń
  2. zajebisty przepis, 5/5 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A GDZIE ZGINĄŁ KMINEK?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. posypujemy wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i czerwoną papryką,

      Usuń