poniedziałek, 25 lutego 2013

Cieciorkowe leczo z kaszą kuskus

Od trzech lat opowiadam Wojtkowi o cudownym smaku i właściwościach cieciorki, obiecując ze kiedyś mu ją przygotuje... :D
Miesiąc temu kupiłam cieciorkę w puszce... dziś się doczekała ...


SKŁADNIKI:
1 puszka cieciorki
1 cukinia
1 papryka (ja dałam czerwoną lepsza żółta)
1 cebula
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek- 2 ząbki, kolendra, kminek, Latin american, papryczka chilli
pół opakowania kaszy kuskus


Myjemy warzywa. Na początku należy pokroić cukinie i oprószyć solą- by się spociła. W tym czasie kroimy warzywa w kostkę. 


Cebulkę zeszklić na oliwie. Opłukać cukinię i również pokroić w kosteczkę. Warzywa dodać do cebuli,dodać czosnek i odrobinę wody, dusić na małym ogniu ok 10 min.


Po tym czasie dodać cieciorkę a po chwili krojone pomidory. Przyprawić solą, przyprawą latynoską oraz kolendra, kminkiem i papryczką chilli. Dusić jeszcze 10 min.


Podawać z kaszą kuskus, przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Ja dodatkowo dodaję garść liści mięty.



Zdrowo i smacznie :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz