środa, 27 lutego 2013

Diabelski gulasz z knedliczkami

Dziś mięsko po czesku :D
Ostatnio byliśmy u naszych południowych sąsiadów, zakupiliśmy gotowego mrożonego knedliczka. Dziś postanowiłam go wykorzystać, oczywiście z ostrym gulaszem wołowym.


SKŁADNIKI:
1 knedlik (można zstąpić go naszymi bułkami na parze lub samemu zrobić knedliczki )
0,5 kg gulaszu wołowego
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1 ostra zielona papryczka
0,5 czerwonej papryki
ogórek korniszony
sól, 3 ząbki czosnku, sos pieczeniowy ciemny


Umyć i osuszyć wołowinę. Obsmażyć na suchej patelni z każdej strony każdy kawałek. Na osobnej patelni na oleju zeszklić cebulkę. Dodać wraz z roznieconym czosnkiem do mięsa. Dodać wrzącą wodę i dusić przez 20-30 minut pod przykryciem. 


Dodać pokrojoną w kostkę czerwona paprykę oraz 1 ostrą papryczkę.


 Znów dusić około 20 minut. Następnie doprawić solą i dodać rozrobiony sos pieczeniowy. Dusić jeszcze 10 minut.
W tym czasie ugotować na parze knedlika. Przygotowany knedlik kroimy na plastry około 1,5 centymetrowi.


Knedliczki podajemy z gulaszem wołowym przyozdobionymi krążkami cebuli i na przykład ogórkiem korniszony.


Chutné!

2 komentarze:

  1. Dzisiaj mam ochotę właśnie na takie mięsko. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. WYSZŁO PYSZNIE, miałam gotowy knedlik kupiony na Słowacji, a do sosu oprócz wyżej wymienionych składników dodałam pieczarki, 2 ogórki konserwowe i majeranek.

    POLECAM!

    OdpowiedzUsuń