Ciasto francuskie zawsze powinno być w lodówce.
SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
1 op. szpinaku świeżego
ser z pleśnią
2 jajka
sól pieprz
2 ząbki czosnku
łyżeczka masła
Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy.
Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy w poprzek na paski ok 1-1,5 cm.
Na węższą część nakładamy farsz szpinakowo- serowy. Robimy w dołki i wbijamy jajka. Delikatnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta, dociskamy na brzegach.
Pieczemy 20 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku, do zarumienienia się ciasta.
Smacznego !!!
O ile ciasto francuskie ze szpinakiem już robiłam, to jajek nie dodawałam, a to fajny pomysł.
OdpowiedzUsuń