niedziela, 1 grudnia 2013

Szpinak z jajkiem w cieście francuskim

Ciasto francuskie zawsze powinno być w lodówce.


SKŁADNIKI:
 ciasto francuskie
1 op. szpinaku świeżego
ser z pleśnią
2 jajka
sól pieprz
2 ząbki czosnku 
łyżeczka masła


Umyty i osuszony szpinak dusimy na masełku, dodajemy czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Redukujemy sos, dodajemy ser pleśniowy.
Ciasto francuskie dzielimy w proporcji 1/3 i 2/3. Tę większą cześć nakrawamy w poprzek na paski ok 1-1,5 cm. 


Na węższą część nakładamy farsz szpinakowo- serowy. Robimy w dołki i wbijamy jajka. Delikatnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta, dociskamy na brzegach.


Pieczemy 20 minut w nagrzanym na 200 stopni piekarniku, do zarumienienia się ciasta.


Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. O ile ciasto francuskie ze szpinakiem już robiłam, to jajek nie dodawałam, a to fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń