W taka pogodę najlepiej rozgrzewają pyszne zupy.
Zupa pełna warzyw
SKŁADNIKI:
kalafior
marchewki
por
seler
pietruszka
ziemniaki
wywar z gęsiny
sól, pieprz, lubczyk, liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, pietruszka
2 łyżki śmietany
Pokroić obrane i umyte warzywa: marchewkę i pietruszkę w półplasterki, selera i ziemniaki w kostkę, pora w plasterki, , kalafiora podzielić na drobne różyczki.
W dużym garnku przygotować wywar mięsny i dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i cały pieprz i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu..
Po ok. 10 minutach dodać seler, por i kalafiora. Gotować do miękkości warzyw (już bez pokrywki). Do kubka odlać kilka łyżek zupy i wymieszać ze śmietaną. Do garnka wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i lubczyk, wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupę podać gorącą
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz