sobota, 21 grudnia 2013

Świąteczna zupa grzybowa

 Na dwie wigilie jeździmy do naszych mam, ale zawsze weekend przed, robimy taka swoją wyjątkową :D
Świąteczna zupa grzybowa


SKŁADNIKI:
80 g suszonych grzybów (borowików i/lub podgrzybków)
 2 łyżki masła
1 cebula
4 szklanki  bulionu warzywnego
2 łyżki śmietany kremówki
sól i pieprz, liść laurowy ziele angielskie
świąteczny makaron w renifery
natka pietruszki


Suszone grzyby dość dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą, po czym zalać wodą i zostawić do namoczenia na jakieś 2 godziny. Pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać masło oraz pokrojona w kostkę cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli.


Wlać bulion i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu. Ubić śmietanę , następnie wymieszać z mąką i przelać do garnka z zupą. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Podawać z makaronem, posypać natką pietruszki.

Smacznych Świąt !!!
Wigilia 2013

3 komentarze:

  1. Ten makaron jest przeuroczy ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny makaron, zupa musi być smaczna :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczny przysmaki

    OdpowiedzUsuń