sobota, 14 grudnia 2013

Pasztet z zielonej soczewicy

 Pierwsze podejście do pasztetu, kiedyś zrobię taki prawdziwy z wątróbki :)
 Pasztet z zielonej soczewicy


SKŁADNIKI:
500g zielonej soczewicy  
2 marchewki 
2  cebule 
3 ząbki czosnku 
2 jajka 
łyżka masła
Sól, pieprz, papryka ostra, suszona pietruszka i koperek (lub dowolne przyprawy) 
bulion z suszonych warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego
pestki słonecznika


Soczewicę moczyć przez 1-1,5 g,  ugotować do miękkości w przygotowanym wcześniej bulionie warzywnym, ostudzić. Cebulę posiekać, na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, a na koniec przeciśnięty przez praskę czosnek. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 


Wszystkie składniki  wymieszać wraz z dwoma jajkami. Masę przelać do foremki- keksówki i posypać pestkami słonecznika. Piec pasztet w 200' 40 minut do godziny. Sprawdzić patyczkiem czy jest już dobry.


 Ja podałam z sosem pieczarkowym.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Po co robić pasztet z czyjejś wątroby, skoro można taki pyszny z soczewicy. O tym, że 100 razy zdrowszy nie wspomnę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy zdrowszy 100 razy,no nie wiem, wątroba to wątroba źródło żelaza przyswajalnego lepiej niż ze szpinaku, że o suplementach nie wspomnę... ;)

      Usuń
  2. "Surowy" smakował nieźle, ciekawe czy się po pieczeniu "usztywnił" ;) Dzięki za przepis pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń