2 wigilie 2 rodzaje uszek
Jedne do tradycyjnego barszczu a drugie do konkurencyjnej pieczarkowej
SKŁADNIKI:
2-3 pieczone buraki
1 cebula
szczypiorek
sól, pieprz, lubczyk,suszony czosnek, masło
2 garści suszonych grzybów
1 cebula
pietruszka
sól, pieprz, lubczyk, masło, liść laurowy, ziele angielskie
Farsz z buraków:
Umyte i oczyszczone buraki zawinąć w sreberko i piec przez ok 1 h w piekarniku nastawionym na 180 stopni. po ostygnięciu zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulkę zeszklić na masełku dodać buraczki. Doprawić i dołożyć posiekany szczypiorek. Farsz pozostawić w lodówce.
Farsz z grzybów:
Suszone grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimna woda i odstawić na minimum 2 godziny. W nowej wodzie obgotować je minimum 30 minut. Na masełku zeszklić cebulkę, dodać grzyby i podsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana pietruszkę. Tak jak farsz z buraczków ten tez najlepiej pozostawić przez kilka godzin w lodówce.
ciasto wg znanego już przepisu
Najlepszym rozmiarem do wycinania uszek jest kieliszek do szampana. Ciasto trzeba cienko rozwałkować.
Ulepionego mini pieroga zawijamy na palcu.
Pięknie uformowane uszka gotować maksymalnie 2 minuty od wypłynięcia .
Wesołych Świąt !!!
Zupełna nowość dla mnie, uszka z buraczkami, są świetne :)
OdpowiedzUsuń