Pierwszy raz spróbowaliśmy je na Festiwalu Pierogów... od razu obiecaliśmy je sobie na naszą Wigilię
I oto są:
Pierogi z makiem i kasztanami w sosie migdałowym
SKŁADNIKI:
100 g maku
1 szklanka mleka
po 1 łyżce: masła, miodu, cukru
1 szklanka mleka
po 1 łyżce: masła, miodu, cukru
kilka pieczonych kasztanów
kilka posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko
kilka posiekanych orzechów włoskich
1 żółtko
200g mąki pszennej
gorąca woda
olej
sos migdałowy (100 g płatków migdałowych, 2 krople aromatu migdałowego, łyżka miodu, 150ml śmietany)
Farsz:
Mak opłukać i wsypać go do garnka, zalać wodą, zamieszać, oczyścić
nieczystości. Odcedzić, i zalać wrzącym mlekiem. Gotować przez 30
minut na małym ogniu, uważać by nie wykipiało:)
Odcedzić za pomocą ściereczki/ gazy lub innego znanego sposobu. Ostudzić, zmielić wraz z kasztanami i orzechami za pomocą blendera. W rondelku roztopić masło, dodać do maku, miodu i cukru. Spróbować i dosłodzić jeśli jeszcze trzeba. Całość
wymieszać z żółtkiem.
Ciasto:
Najlepiej wykonać według znanego przepisu:
Sos migdałowy
Migdały porządnie rozkruszyć, i dodać do śmietanki. Dolać miód i 2 krople aromatu migdałowego. Całość wymieszać.
Pierożki podawać polane sosem
Pierożki podawać polane sosem
Wesołych i Słodkich Świąt :*
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz