poniedziałek, 16 grudnia 2013

Muffinki piernikowe z pijaną pigwą i olejem rzepakowym

Dostaliśmy w prezencie słoik  pigwy (po pigwówce).
 Muffinki piernikowe z pijaną pigwą
 

SKŁADNIKI:
1 i 3/4 szklanki mąki pszenne
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
0,5 opakowania przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
pigwy w spirytusie
rodzynki
cukier puder
kropla aromatu migdałowego i waniliowego 
 

W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.


Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Muffinki udekorować cukrem pudrem.
 
 
Kręci się w głowie %-) 
 

„Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego stosuje go na co dzień ”

3 komentarze: