Dostaliśmy w prezencie słoik pigwy (po pigwówce).
Muffinki piernikowe z pijaną pigwą
SKŁADNIKI:
1 i 3/4 szklanki mąki pszenne
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
0,5 opakowania przyprawy do piernika
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
pigwy w spirytusie
rodzynki
cukier puder
kropla aromatu migdałowego i waniliowego
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, przyprawę piernikową, cukier,cynamon. Oddzielnie połączyć roztrzepane jajka z mlekiem i olejem. Wlać je do suchych składników, mieszając dodając pokrojoną w kosteczkę pigwę i całe rodzynki. Nałożyć ciasto do papierowych foremek wypełniając je do 3/4 wysokości.
Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Muffinki udekorować cukrem pudrem.
Kręci się w głowie %-)
jak ładnie wyrosły! :-)
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte :)
OdpowiedzUsuńto zapewne przez tą spirytusową pigwę :P
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń