piątek, 13 grudnia 2013

Pstrąg w cieście solnym wg Magdy Gessler

Jak często jadacie ryby?
My staramy się przynajmniej raz w tygodniu
Tym razem może oklepany pstrąg, ale w innej, ciekawej odsłonie.
Inspiracją dla mnie był przepis  p. Magda Gessler
Pstrąg w cieście solnym


SKŁADNIKI:
1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag
2 gałązki pietruszki
1 cząstka cytryny
1 ząbek czosnku
1 szklanka mąki
1 szklanka soli
woda
brokuł
śmietana
czosnek
migdały
świderki ziemniaczane
sól, pieprz


Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku  (nie solić). Z mąki i soli wyrobić ciasto, dodając tyle wody, aby utworzyć zwartą masę.


Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30  minut.
 Rybkę zjedliśmy ze pieczonymi świderkami ziemniaczanymi oraz brokułem w sosie śmietanowo- czosnkowym.


Pycha:) Szkoda tylko, że tego ciasta nie da się zjeść...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz