Jak często jadacie ryby?
My staramy się przynajmniej raz w tygodniu
Tym razem może oklepany pstrąg, ale w innej, ciekawej odsłonie.
Inspiracją dla mnie był przepis p. Magda Gessler
Pstrąg w cieście solnym
SKŁADNIKI:
1 sprawiony pstrąg o wadze około 20 dag
2 gałązki pietruszki
1 cząstka cytryny
1 ząbek czosnku
1 szklanka mąki
1 szklanka soli woda
brokuł
śmietana
czosnek
migdały
świderki ziemniaczane
sól, pieprz
Pstrąga opłukać i osuszyć papierem kuchennym (ważne). Do środka włożyć pietruszkę, kawałek cytryny oraz pokrojone ząbki czosnku (nie solić). Z mąki i soli wyrobić ciasto, dodając tyle wody, aby utworzyć zwartą masę.
Takim ciastem oblepić przygotowaną rybę. Piec w 160-180 °C przez około 20-30 minut.
Rybkę zjedliśmy ze pieczonymi świderkami ziemniaczanymi oraz brokułem w sosie śmietanowo- czosnkowym.
Pycha:) Szkoda tylko, że tego ciasta nie da się zjeść...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz