Kolejne wyzwanie za nami :D
Pierś z gęsi
Pierś z gęsi
SKŁADNIKI:
1kg piersi z gęsi
kilka ziemniaczków
1 por
śmietana
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk
1kg piersi z gęsi
kilka ziemniaczków
1 por
śmietana
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, lubczyk
Pierś gęsią myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nakrawamy skórkę
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi.
Zamarynowana pierś pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Włożyć do teflonowego rondla skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie przypali. Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym na 160-180 stopni..
Z podanych składników przygotowujemy marynatę.
Czosnek przeciskamy przez praskę, ucieramy z łyżką soli oraz suszonymi i świeżymi posiekanymi.
Zamarynowana pierś pozostawić na kilka godzin w lodówce.
Włożyć do teflonowego rondla skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie przypali. Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-5 minut. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 20-30 min w piekarniku nastawionym na 160-180 stopni..
i tak z 1kg piersi wyszły 2 małe kawałki mięsa gęsiego:)
Całość podana z przepyszną surówka z pora i pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego!!!
Piekarnik nastawiony ale na jaką temperature?
OdpowiedzUsuńJest podana, 160-180 C
UsuńWysmażenie super, ale skóra zmasakrowana i strasznie tłusta. Natnij płycej, ale w drobną krateczkę na całej szerokości i smażąc obciąż z góry deską do krojenia.
OdpowiedzUsuńTo była pierwsza w życiu gęś :) specjalnie nacinałam do mięsa- gdzieś przeczytałam, że tak trzeba:)dziękuję za podpowiedzi, następnym razem będzie już lepiej :)
OdpowiedzUsuńWypróbuje na sylwestra, ale dosyć ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńpalce lizac!
OdpowiedzUsuń