środa, 20 listopada 2013

Pierogi z łososiem i kaparami

Dziś mąż uczył mnie sklejać pierogi, tak jak jego babcia kleiła pierogi z jagodami... wyszło ślicznie, koronkowo :)
Pierogi z łososiem i kaparami
SKŁADNIKI:
200 g łosoś świeży
100 g łosoś wędzony
kapary
150 g sera typu greckiego (może być również po prostu biały ser)
sól, pieprz
pesto, parmezan


Świeżego łososia ugotować na parze. Rozdrobnić w miseczce, pousuwać ewentualne ości. dodać łososia wędzonego, serek. Przyprawić ( jeśli łosoś wędzony i ser okażą się słone- nie solić farszu :)). Na koniec dodać kapary i delikatnie wymieszać.
Jak zawsze ciasto pierogowe przygotować wg sprawdzonego przepisu:
http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html
Tym razem lepienie pierogów, wg wzoru babci Wojtka. Dłużej się lepi, ale cudny efekt :)

Pierogi wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 2 minuty od wypłynięcia.
Pierożki okrasić pesto i oprószyć startym parmezanem.


Smacznego !!

5 komentarzy:

  1. Też tak zawsze zaplatam pierogi :) Z takim nadzieniem muszą być dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo, oryginalne nadzienie. Z łososiem to nawet widziałam, ale z kaparami nie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Losos i kapary to genialne polaczenie. z pewnoscia wyprobuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetnie wyglądają. czym można zastąpić kapary aby pasowało do łososia?
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie: www.amaroedolce.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. fajnie jak będzie to coś zielonego: oliwki, szpinak lub teraz zielone szparagi. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń