poniedziałek, 18 listopada 2013

Piegowata babka makowa

Wracając do domku... myślałam co upiec w nowo zakupionej foremce. Tej babki nie jadłam już kilka lat...
Piegowata babka makowa
 

SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
4 jajka
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g szklanka maku
250g margaryny
kilka kropel aromatu migdałowego
kropla aromatu waniliowego
cukier puder do oprószenia
 

Obie mąki przesypać do miski wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie sukcesywnie dodać cukier. Miksować aż masa będzie gładka i puszysta.
Do masy dodawać obie mąki oraz mleko, a na koniec dodać mak i aromaty ciągle mieszając.
Wylać do foremki na bakę z kominkiem.
 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 50 minut. Ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.
 
 
Pychaaaaaaaaaa!!!

1 komentarz: