Risotto z krewetkami i chilli
SKŁADNIKI:
400g ryżu arborio
kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone)
ok 600ml szklanki bulionu warzywnego
300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 papryczki chilli,
5 łyżek masła
400g ryżu arborio
kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone)
ok 600ml szklanki bulionu warzywnego
300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 papryczki chilli,
5 łyżek masła
1łyżeczka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, parmezan,
natka pietruszki
sól, pieprz, parmezan,
natka pietruszki
Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, a na nich zeszklić cebulkę, papryczkę chilli i czosnek. Na patelnię wsypać ryż. Smażyć chwilę i zalać winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.
W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, a na nich zeszklić cebulkę, papryczkę chilli i czosnek. Na patelnię wsypać ryż. Smażyć chwilę i zalać winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente.
Jeszcze chwilę
przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę przecieru pomidorowego i 3 łyżki tartego
parmezanu. Następnie dodać krewetki i
smaż przez 30 sekund. Na sam koniec dodać łyżkę
masła, zdejmij z ognia i wymieszać. Poczekać aż masełko się rozpuści.
Risotto wyłożyć na talerze. Podawaj gorące z
posiekaną pietruszką i parmezanem.
Smacznego :)
Wygląda pięknie :)
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuń