Kolejne zbiory z naszej plantacji i kolejne boczniakowe danie :D
Flaki z boczniaków
SKŁADNIKI:
boczniaki
2 l wody
tacka włoszczyzny
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, imbir mielony,lubczyk, ostra papryka mielona,
majeranek- dużo majeranku, liść laurowy, ziele angielskie
1 łyżeczka masła
Boczniaki
pokroić w poprzek tak, aby przypominały flaczki wołowe. Warzywa obrać i zetrzeć
na tarce z dużymi oczkami. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę podsmażyć na tłuszczu, po chwili
dodać pokrojone boczniaki i posiekany ząbek czosnku.
Przesmażyć i dodać do gotujących
się startych warzyw tworzących bulion. Dodać przyprawy i gotować aż wszystko zmięknie maksymalnie 15 minut.
Na koniec proponuję delikatnie zagęścić zacierką z masła i mąki.Szybko i pysznie !!
Narobiłaś mi smaka :) Próbowałam kiedyś robić , wyszło niejadalne ... chyba przesadziłam z przyprawami. Zapisuję, żeby spróbować jeszcze raz !
OdpowiedzUsuńTo są moje pierwsze w życiu flaki :D Czasem próbowałam po łyżce tych prawdziwych wołowych, wiec znałam znak. Boczniakowe naprawdę godnie zastępują mięsne, a są o niebo łatwiejsze w przyrządzeniu. Pozdrawiam – dotyczy posta: Aromatyczne flaki z boczniaków
OdpowiedzUsuńAle fajne, i jeszcze z własnej uprawy. Wyglądają jak prawdziwe :) Flaki wegetariańskie :)
OdpowiedzUsuń