środa, 6 listopada 2013

Faszerowana papryka mięsem i szpinakiem

Obowiązkowe jesienne danie
Faszerowana papryka tym razem mięsem, ryżem i szpinakiem





SKŁADNIKI:

4 duże papryki
500g mięsa mielonego wołowego
pół opakowania szpinaku mrożonego
cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa włoska, olej
pomidory z puszki krojone




Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklić na oleju, dodać czosnek a po chwili mięso mielone Usmażyć mięsko i dodać szpinak. Na koniec przyprawić według uznania.
W miedzy czasie gotujemy ryż- ok 12 min :D, po odcedzeniu rozcinamy woreczek i wsypujemy ryż do mięsa.
Przygotowane papryki umieszczamy w naczyniu. Faszerujemy aż po brzegi.




Zamykamy nafaszerowane papryki denkiem paprykowym. Do naczynia wlewamy pomidory z puszki. Przykrywamy folia aluminiową i w stawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30- 50 min, w zależności od tego czy lubi się miękką czy chrupiącą paprykę:)



Pycha !!!


1 komentarz:

  1. Taką papryczkę i ja bym zjadła, a mój P. byłby wniebowzięty bo jest w niej szpinak!:)

    OdpowiedzUsuń