Wzięło nas na wspomnienia wakacji na Rodos :D
Grecka Pita
SKŁADNIKI:
mąka pszenna 550 300g
drożdże świeże 20g
ciepła woda 100ml
mleko 50ml
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
oliwa z oliwek
500g piersi z kurczaka
czerwona cebula
pomidor
sos tzatziki - własny
frytki z ziemniaków
sól, pieprz, przyprawa grecka
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.
Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka i 20 ml wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawić na 1/2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę
przesiać do miski, mieszając z solą.
Zrobić wgłębienie i wlewać wyrośnięte drożdże,
oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody.
Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć
ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia.
Kolejno rozwałkować na
cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę.Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni.
Mięsko gyrosowe:
Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru.
Sos tzatziki:
Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania złotego koloru.
Sos tzatziki:
Ogórka obrać i pokroić w kawałki,wyciąć pestki a następnie posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie lekko odcisnąć sok. Zblenderować i ponownie odcisnąć wodę.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do masy ogórkowej. Całość przyprawić solą i pieprzem.
Ogórka razem z ziołami i czosnkiem połączyć z jogurtem. Wymieszać, a następnie odstawić sos do lodówki na godzinę, aby nabrał smaku.
Frytki wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser.
By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie.
Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki.
By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie.
Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki.
Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier.
Smacznego!!!
Pyszna propozycja i bardzo fajnie podana :)
OdpowiedzUsuń