W darowiźnie od mamy otrzymaliśmy opakowanie polenty :D
A ostatnio Robert Makłowicz pokazywał jak ją smacznie przygotować :D
A ostatnio Robert Makłowicz pokazywał jak ją smacznie przygotować :D
Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą
SKŁADNIKI:
500 g polędwicy wieprzowej
owoc jałowca, pieprz ziołowy, tymianek, sól morska, lubczyk, kminek
2 ząbki czosnku
oliwa
375 g polenty
1,5 l osolonej wody
ulubione przyprawy
olej
W moździerzu utrzeć przyprawy z czosnkiem. Dodać oliwę i zamarynować oczyszczoną polędwice, dobrze wklepując przyprawy. Pozostawić w lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień.
Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.
Polentę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Moją zrobiłam tak:
Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę ziół i papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę.
Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę ziół i papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę.
Upieczona polędwiczkę pokroić w paski. Całość polać sosem własnym z polędwicy.
Oooooo znów Pan Robert na ekranie :P
Oooooo znów Pan Robert na ekranie :P
Niesamowicie pyszne !!!
Pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuń