środa, 27 listopada 2013

Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą

W darowiźnie od mamy otrzymaliśmy opakowanie polenty :D
A ostatnio Robert Makłowicz  pokazywał jak ją smacznie przygotować :D
 
Polędwica wieprzowa z zapiekaną polentą


SKŁADNIKI:
500 g polędwicy wieprzowej
owoc jałowca, pieprz ziołowy, tymianek, sól morska, lubczyk, kminek
2 ząbki czosnku
oliwa
375 g polenty
1,5 l osolonej wody
ulubione przyprawy
olej


W moździerzu  utrzeć przyprawy z czosnkiem. Dodać oliwę i zamarynować oczyszczoną polędwice, dobrze wklepując przyprawy. Pozostawić w lodówce minimum jedną godzinę. Ja pozostawiłam na cały dzień.
Na rozgrzanej z odrobiną oleju patelni  smażyć polędwiczkę w całości – należy tylko zarumienić mięso z wierzchu, żeby zamknąć pory i zatrzymać w środku cały sos.
Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 30 minut.


Polentę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Moją zrobiłam tak:
Do osolonego gotującego się wrzątku wsypać całe opakowanie. Non stop mieszając przez ok 10 minut masa uzyska konsystencje gęstego puree. Dodać szczyptę ziół i papryki ostrej. I na małym ogniu mieszać jeszcze ok 5 min. Całość wyłożyć na dużą paterę. Grubość warstwy ok 2 cm, i odstawiłam w chłodne miejsce do zastygnięcia. Następnie pokroić w kawałki i podsmażyć na oleju. Tym sposobem uzyskuje się pyszną chrupiącą skórkę.


Upieczona polędwiczkę pokroić w paski. Całość polać sosem własnym z polędwicy.
Oooooo znów Pan Robert na ekranie :P


Niesamowicie pyszne !!!

1 komentarz: