Te danie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D
Tagliatelle z cukinii
SKŁADNIKI:
2 cukinie
500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego
kilka pieczarek
1 cebula
przecier z pomidorów
sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku
do dekoracji parmezan i oliwki
Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw
tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na
cienkie, długie nitki przypominające tagliatelle.
Następnie trzeba wrzucić cukiniowe tagliatelle do osolonego wrzątku i po minucie odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić
na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko
zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać plastry pieczarek a po chwilimięso. Na patelni, drewnianą łyżką
podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 20 minut aż mięso
zbrązowieje. Dodać obrany, przeciśnięty
przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty.
Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym
zmniejszyć ogień. Dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do
czasu.
Całość posypać parmezanem i udekorować czarnymi oliwkami.
Wyszło pysznie, ale nic nie zastąpi prawdziwego makaronu :P
Smacznego !!!
Świetny pomysł:). Makaron zawsze mozna ukryc pod cuknia;) Cieplo pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuń