środa, 29 stycznia 2014

Tagliatelle z cukinii

Te danie nie świadczy, że zrezygnowaliśmy z makaronu, oj nie.. :D
Tagliatelle z cukinii


SKŁADNIKI:
2 cukinie
500g miesa mielonego wieprzowo- wołowego
kilka pieczarek
1 cebula
przecier z pomidorów
sól, pieprz, oregano, bazylia, papryka ostra, ząbek czosnku
do dekoracji parmezan i oliwki


Umytą cukinie korzystając z obieraczki do warzyw tniemy wzdłuż w długie paski. Następnie kroimy je nożem wzdłuż na cienkie, długie nitki przypominające tagliatelle.
Następnie trzeba wrzucić cukiniowe tagliatelle do osolonego wrzątku i po minucie odcedzić.


Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę. Smażyć przez 3 minuty aż cebula się lekko zeszkli, posypać cukrem. Po tym czasie dodać plastry pieczarek a po chwilimięso. Na patelni, drewnianą łyżką podzielić je na mniejsze kawałki. Smażyć przez około 20 minut aż mięso zbrązowieje. Dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i przesmażyć przez pół minuty. Następnie dodać pomidory. Doprowadzić do wrzenia do czym zmniejszyć ogień. Dusić przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. 


Całość posypać parmezanem i udekorować czarnymi oliwkami.
Wyszło pysznie, ale nic nie zastąpi prawdziwego makaronu :P 

Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Świetny pomysł:). Makaron zawsze mozna ukryc pod cuknia;) Cieplo pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń