poniedziałek, 6 stycznia 2014

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka

Rzadko jadam mięso z indyka, dlatego tym razem spróbowałam nim nafaszerować.
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka


SKŁADNIKI:
2 bakłażany
500g mięsa mielonego z indykiem
1 cebula
sos pomidorowy
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, przyprawa włoska
tarty ser żółty



Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć środki.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, razem z posiekanym miąższem wyciętym ze środka bakłażanów zeszklić na oleju.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy, wymieszać.


Farszem napełnić bakłażany. Układać w naczyniu żaroodpornym, podlać sos pomidorowy.
Zapiekać w piekarniku ok 40 min w 180 stopni.



Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Super danie, uwielbiam faszerowane warzywa, ostatnio faszeruje wszystko co mi pod rękę podejdzie :))

    OdpowiedzUsuń