sobota, 4 stycznia 2014

Fabryka świątecznego piernika z pigwą i bakaliami

Zapomniałam dołożyć ten przepis przed świętami... Dla Każdej z Mam i dla nas robimy 
Świątecznego piernika  


SKŁADNIKI:
2 gotowe mieszanki: Duża blacha piernika Delecta ( naprawdę dobra mieszanka)
6 jaja
350 ml wody
500 g margaryny
2 łyżki cynamonu
2 łyżki przyprawy do piernika
bakalie
kilka pokrojonych drobno pigw w spirytusie
4 krople aromatu migdałowego
2 łyżki miodu
gorzka czekolada
migdały lub posypka

 
Dla tych którzy uważają, że gotowe mieszanki są słabe, mogę tylko powiedzieć by spróbowali tej. Zawsze nam wychodzi wyśmienicie. Dodanie pigw w spirytusie sprawia że piernik jest aromatyczny i cudownie wilgotny.

Rozpuścić i ostudzić margarynę.W wysokim naczyniu wymieszać wodę z margaryną, dodać jaja, wsypać zawartość opakowania i miksować kilka minut.Dodać posiekane bakalie, pigwę oraz aromat migdałowy i miód. Gotową masę przełożyć do czterech blach typu keksówki (te blaszki są troszkę mniejsze niż standardowe). 


Wstawić do lekko podgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170−180ºC około 45−50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone).


Po ostygnięciu ciasta udekorować gorzką czekoladą, migdałami lub inną świąteczną posypką. 


Najlepsze ciasto na święta i nie tylko !!

1 komentarz:

  1. Potwierdzam, tak pysznego piernika jeszcze nie jadłam, mniam.... :)

    OdpowiedzUsuń