piątek, 3 stycznia 2014

Zupa Gulaszowa

Sycąca, idealna na chłodne zimowe dni
Zupa gulaszowa


SKŁADNIKI: 
0,5 kg łopatki wieprzowej
kiełbasa myśliwska
papryka czerwona
papryka żółta
włoszczyzna świeża
papryczka chili
1 cebula
2 duże ziemniaki
100ml przecieru/sosu pomidorowego
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka,liść laurowy, ziele angielskie, kminek


Oczyszczoną łopatkę pokroić w mini porcje gulaszowe. Cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie, dodać mięso i poddusić przez ok 20 minut wraz z papryczką chili. Następnie dodać kiełbasę i pokrojone papryki, doprawić.
W dużym garnku przygotować 2 litry bulionu warzywnego z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wyciągnąć ugotowane warzywa włoszczyzny. Dodać do bulionu mięso z patelni oraz ziemniaki. Ugotowaną marchewkę pokroić w kostkę i dodać do zupy. Por, pietruszkę i seler utrzeć i następnie dodać do zupy by ją w ten sposób zagęścić. 


Na sam koniec dodać przecier pomidorowy i gotować jeszcze około 5 minut.


Zupkę podawać gorącą !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz