wtorek, 9 kwietnia 2013

Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków

Tym razem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D



SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
3 łyżki maki pszennej
1 jajko
1 cebula
olej do smażenia
200 g boczniaków
1 cebula
1 mała czerwona papryka
2 łyżki masła
0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka)
200 ml śmietany
sól, pieprz, natka pietruszki


Ziemniaki umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz. 


 
Grzyby umyć szybko i sprawnie, a następnie dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie paski. Cebule pokroić w kostkę. Podgrzać masło i zeszklić cebulę, dołożyć grzyby . Smażyć razem ok. 15 min. Dodać pół szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą i pieprzem. następnie dodać śmietanę i całość przez chwilę poddusić. Podać z plackami. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.


Smacznego !!!

3 komentarze:

  1. Uwazam, że boczniki są niedoceniane w naszych kuchniach . Dzięki, za przypomnienie o tych grzybach!

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, również często jadam placuszki z takim pysznym, grzybowym sosem. Mniam! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo fajne i ciekawe przepisy :D będę korzystać :)

      Usuń