wtorek, 16 kwietnia 2013

Azjatycki Smok - Wołowina w sosie z trawy cytrynowej

Od dłuższego czasu miałam ochotę na jakąś azjatycką potrawę :D Niestety nie posiadam na stanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego.
Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem


SKŁADNIKI:
500 g wołowiny
pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa)
gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon)
sól, sos sojowy, sos piri piri
2 woreczki ryżu ciemnego
ciemny sezam


Wołowinę płuczemy i kroimy w cienkie paseczki, suszymy. Smażymy na na oleju przez ok 10-15 minut. Dodajemy mrożone warzywa, dusimy kolejne kilkanaście minut. Dodajemy sos i gotujemy jeszcze około 5 minut. Na koniec dolewamy niedużą ilość sosu sojowego i kilka kropel sosu piri piri. Jeśli trzeba dodajemy szczyptę soli.


Podajemy z ugotowanym według przepisu na opakowaniu ciemnym ryżem, posypujemy ciemnym sezamem.


享受你的饭!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz