poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Krem paprykowy z fetą i grzanką

Wiosennie... delikatnie...kolorowo...
Zupa krem paprykowy z feta i bagietką }i{


SKŁADNIKI:
2 papryki czerwonej
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 ziemniak
oliwa/olej do smażenia
bulion wegetariański (suszone warzywa, wrzątek, oliwa)
sól, pieprz, pieprz cayenne
feta
bagietka z czosnkiem/ziołami
jak ktoś lubi delikatniejszą, można dodać łyżkę jogurtu


 
Paprykę dokładnie myjemy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na drobna kostkę. Ziemniaki obieramy i również kroimy na kosteczkę, podobnie postępujemy z cebulą. Czosnek przeciskamy przez praskę lub rozcieramy na deseczce z dodatkiem soli.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i wrzucamy pokrojona cebulę, po chwili dodajemy paprykę, a po opływie 5 minut ziemniaki. Uważamy aby warzywa się nie przypaliły, w razie konieczności dodajemy oliwę i/lub kilka kropel wody. Po kilku minutach przykrywamy patelnię i dusimy warzywa do miękkości, pod koniec dodajemy czosnek. Tak uduszone warzywa umieszczamy w wyższym rondlu i dodajemy do niego około 400 ml wody wymieszanej z bulionem wegetariańskim. 




Kiedy warzywa zalejemy płynem, gotujemy je jeszcze przez 5 minut, a następnie miksujemy na jednolity krem. Teraz jest czas na doprawienie i kontrolę konsystencji.



 Nie należny przesadzać z solą, ponieważ na sam koniec dodamy fetę, która jest dość słona.
Bagietke pieczemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu :D



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz