wtorek, 2 kwietnia 2013

Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym

Po świętach należy wyjeść wszystko co pozostało :D
Nam zostały 2 surowe białe kiełbaski.
Wpisałam w Google " biała kiełbasa przepisy" i pooglądam zdjęcia... oprócz gotowanej, pieczone, smażonej po prostu kiełbasy, można zrobić szaszłyki oraz PIEROGI  (pierogi mazurskie)
tak więc dziś na obiad:
Pierogi z białą kiełbasą z sosem rzeżuchowym


SKŁADNIKI:
2 białe kiełbasy (my mieliśmy swojskie, pikantne)
1 białko
1 mała cebulka
szczypta soli, szczypta pieprzu
0,5 kg mąki
łyżka oleju
ciepła woda
garść ściętej rzeżuchy
jogurt naturalny
kawałek białego sera (ewentualnie)
łyżka majonezu


Surową białą kiełbasę sparzamy wrzątkiem. Ściągamy flak i rozdrabiamy widelcem mięso, dodajemy białko, szczyptę soli i pieprzu oraz zeszkloną na oleju cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Odstawiamy na chwile do lodówki.
Następnie możemy zrobić sos i dać mu chwilę by się przeżarł. Strzyżemy rzeżuchę, siekamy, dodajemy do jogurtu i rozdrobnionego białego sera. Dodajemy łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy.


Ciasto pierogowe robimy według mojego przepisu: sprawdzone ciasto pierogowe
Wyrobione ciasto, wałkujemy wykrawamy koła szklanką od piwa, nakładamy farsz, sklejamy. 


Gotujemy w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia. W tym momencie spróbowałam :P już były pyszne:)


Ale tym razem usmażyłam je na oleju do zarumienienia.
Wyszły fenomenalnie!! A wraz z sosem niesamowite!! Naprawdę polecam :D




Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. wszędzie mięcho, niewiarygodne, jak nie w środku, to okrasa z boczku

    OdpowiedzUsuń