sobota, 6 kwietnia 2013

Pieczone jabłko w cieście francuskim

Weekendowy deser w 30 minut. Świetny pomysł by zaskoczyć.... a roboty naprawdę mało :D

SKŁADNIKI
ciasto francuskie (pół opakowania XXL)
2 jabłka 
cynamon
żurawina
czekolada 
jajko
szczypta cukru

Jabłka obieramy i drylujemy nie przekrawając ich bo będziemy je faszerować. Ja  używam do jednego żurawinę do drugiego czekoladę. Następnie dokładnie obtaczamy z wierzchu cynamonem

Jabłka są gotowe do zawinięcia w ciasto francuskie. 
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki i przekrajany wzdłuż dłuższego boku na pół.  Połówkę kroimy w cztery paski (szerokości ok 2 cm)
Bierzemy kawałek ciasta i zawijamy w nie jabłko , tak żeby paski na siebie trochę nachodziły, wycinamy listki :D Smarujemy rozbełtanym jajkiem ze szczyptą cukru


Teraz układamy na blasze z papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200- 210 stopni i wkładamy blachę około 20 minut.

 
z czekoladą:

z żurawiną:


My zjedliśmy popijając grzanym winkiem z pomarańczami. A co !!
 
Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Cudowne, w sam raz na jesienne wieczory. Piękne i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam i przepis jest przepyszny:)Polecam

    OdpowiedzUsuń