czwartek, 18 kwietnia 2013

Pizza na cienkim chrupiącym cieście

Odkąd mam kamień do pieczenia nie zamawiamy pizzy do domu:)



SKŁADNIKI:
500g maki pszennej
200- 300ml ciepłej wody
30 g swieżych drożdży
 pełna łyżeczka soli
łyżeczka cukru
 2 łyżeczki oliwy z oliwek
dodatki:
sos pomidorowy
pieczarki
tarty ser (tym razem niestety gouda)
kiełbasa
pomidorki
oliwki, kapary, papryczki chilli
przyprawa do pizzy, smakowe oliwy
i oczywiscie świeża rukola





Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, wymieszać. Podgrzać wodę w dużym kubku (ma być bardzo ciepła, ale nie może być gorąca). Dodać drożdże, cukier i 2 czubate łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na około 10-15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić - na powierzchni powinna zebrać się gruba warstwa piany. Jeśli się tak nie stanie, najlepiej przygotować nowy rozczyn, z nowych drożdży, być może woda była za gorąca lub za zimna.




Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdży i wymieszać. Dodać oliwę i wyrabiać  ręką przez około 10 - 15 minut, aż będzie gładkie, elastyczne i miękkie.  Po wyrobieniu ciasto włożyć do miski i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około 1godzinę.

W międzyczasie przygotować dodatki  i rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, np. 250 stopni. Jeśli pieczemy pizzę na kamieniu, należy nagrzewać go przez minimum pół godziny w gorącym piekarniku.

Rozwałkować pierwszy placek (w razie potrzeby można podsypać mąką). Jeśli pieczemy na kamieniu - placek odłożyć na deskę oprószoną mąką. Sprawdzić czy placek swobodnie przesuwa się po łopatce.

Rozsmarować  2 - 3 łyżki sosu, rozłożyć składniki. Nie dawajmy zbyt dużo dodatków aby nie obciążyć pizzy. Pizze piec bezposrednio na kamieniu, ułożonym na najniższej półce.
Pizzę piec przez około 5 minut lub do czasu aż boki i spód będą zrumienione. Zdjąć pizzę z kamienia, położyć na desce i posypać przyprawa do pizzy. Pokroić nożem na porcje.


 
Smacznego Basieńko!!!

4 komentarze:

  1. Gorąco polecam :)
    Takiej pizzy nawet Włoch by się nie powstydził.

    Marciocha kucharzy i to jak !

    Czekam na kolejne zaproszenie:)
    basiańka

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza na cienkim cieście to bardzo smaczny pomysł, ale ja od czasu do czasu wolę się porządnie najeść tym włoskim specjałem, dlatego wybieram tę na grubszym spodzie. Najczęściej kończy się na zamówieniu z Pizzy Dominium (masa fajnych zniżek), bo mi nigdy nie może wyjść dobre, pulchne ciasto...

    OdpowiedzUsuń
  3. My też czasem chodzimy do Dominium:D smaczna pizza na samym wrocławskim rynku i ze 40% zniżką Euro 26 :)

    OdpowiedzUsuń