piątek, 15 marca 2013

Serduszkowa Babka Piaskowa

Takie niespodzianki to ja lubię najbardziej :D
Nie dość, że Wojcioch przyniósł do domku przecudną foremkę w kształcie serca:) to do tego upiekł marmurkową babkę piaskową 
ahhhhhhhhhhh }i{


SKŁADNIKI:
szklanka mąki pszennej
niepełna szklanka mąki ziemniaczanej
czubata szklanka cukru
kostka margaryny do pieczenia np. Kasi (w temperaturze pokojowej)
4 jajka
1/3 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 krople aromatu waniliowego ( lub jeśli ma ktoś inny)
3 łyżki kakao
orzechy włoskie

cukier puder


Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.



Miękką margarynę utrzeć mikserem z jajkami i cukrem. Cały czas ucierając stopniowo dodawać mąki, następnie aromat  i mleko. Na koniec dodać pokrojone i sparzone orzechy włoskie.



  Foremka jest silikonowa, to chyba nie trzeba jej smarować ?. Połowę ciasta przełożyć do foremki, drugą polowe wymieszać z kakao. 


Przełożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut (do tzw. ”suchego patyczka”).
Upieczoną babkę odstawić do wystudzenia. 


Następnie wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. 



Taki mąż to skarb :D
Teraz czekam na ciasto z rabarbarem !!!

2 komentarze:

  1. super wyszło z tej foremki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czyżby to foremka z ikei? zastanawiam się czy warto kupic

    OdpowiedzUsuń