środa, 6 marca 2013

Ostra Zupa Meksykańska

Wczoraj było łagodnie, dziś będzie piekielnie ostro
Meksykańska zupa podana  z nachosami zapiekanymi pod serem;-)


SKŁADNIKI:
0,5 kg mięsa mielonego wołowego
1,5  cebuli
3  ząbki czosnku
1 papryka czerwona, zielona i żółta (po kawałaku)
1 puszka kukurydzy
0,5  puszki groszku
1 puszki fasoli czerwonej
1 puszka pomidorów bez skórek lub przecier pomidorowy
sól, pieprz
2 papryczki chilli, ogóreczki chilli


Zawartość puszek (kukurydze, groszek, fasole)wraz z tzw. wodą wlać do dość niedużego garnka. Następnie dolać do garnka wodę tak aby całość była rzadka. Gotować 10 minut na wolnym ogniu. Międzyczasie podsmażyć cebulkę i mięso mielone ok 10 min.


Pod koniec doprawić solą, pieprzem, papryką chili. Po kilku minutach pokrojoną w kostkę paprykę. Całość podsmażać do momentu gdy cebula wraz z papryką będą miękkie. Następnie całość dodać do garnka  i wcisnąć jednocześnie 4-6 ząbków czosnku. Doprawić solą, pieprzem,chili, papryką słodką, bazylia. Dolać pomidory z puszki  i zagotować. 



Po zagotowaniu podać w miseczkach wraz z nachosami wcześniej opieczonymi z serkiem.

 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz