piątek, 8 marca 2013

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim

To danie chodziło za nami od dawna...

Zupa cebulowa pod ciastem francuskim


SKŁADNIKI:
700 g cebuli
2 łyżki masła
250 ml białego wytrawnego wina
bulion- 1 litr rosołu z 2 nóżek kurczaka
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
tarty żółty ser

dodatkowo:
gotowe ciasto francuskie 



Cebulę obrać, posiekać w pióra ok. 1,5-2 mm (my od wczoraj możemy się cieszyć zestawem noży Magdy Gesler wygranym przeze mnie na imprezie DlaLejdis- niesamowita różnica w krojeniu). 


W dużym i szerokim garnku roztopić masło, dodać cebulę. Mieszając smażyć na średnim ogniu przez minimum 10 minut  aż cebula będzie lekko złocista, dodać szczyptę cukru.
Wlać białe wino i wymieszać cebulę drewnianą łyżką. Dusić przez 3 minuty, aż wygotuje się prawie całe wino, następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. Zupę doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.


Gotową zupę przelać do małych miseczek żaroodpornych.
Zupę studzimy. Z ciasta francuskiego wycinamy kółka większe od średnicy miseczek. Dodajemy starty na tarce ser, a całość przykrywamy szczelnie ciastem francuskim.


Tak przygotowane miseczki wkładamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i zapiekamy ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni. 


Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. świetna jest ta zupka próbowałam ja kilka razy bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, podana z ciastem wygląda super, ostatnio w lidlu kupiłam ciasto w wersji light, zawsze to trochę mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń