wtorek, 12 marca 2013

Pikantne pierogi z soczewicą

Przed nadchodząca wiosną muszę wykorzystać wszystkie zapasy zimowe :) Obiecane od dłuższego czasu pierogi z soczewicą :P


SKŁADNIKI:
 ciasto na pierogi
1 puszka soczewicy
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, papryczka chili, kolendra
oliwa z oliwek, szczypiorek



Soczewicę zagotować (w sosie własnym), posolić. Następnie soczewicę odsączyć  i przestudzić.
Cebulę obrać i pokroić w w kosteczkę, poddusić na oleju, przyprawić solą, pieprzem.
  Ugotowaną soczewicę zmielić (utłuc) razem z usmażoną cebulą. Dodać jajko. Dokładnie wymieszać masę. Spróbować :) Jeśli będzie brakować jakiegoś smaku, doprawić.
 
Przygotuj ciasto na pierogi – polecam  przepisu:
sprawdzone ciasto na pierogi
Ciasto rozwałkować i wyciąć krążki, na których należy ułożyć po jednej łyżeczce farszu. Drugi krążek przyłożyć i zagnieć pierożki:) 
 
Pierogi gotować w  osolonej wodzie – gotowałam około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch.


 
Okrasić oliwą z oliwek i szczypiorkiem :)
Wyszły wyśmienite



Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz