poniedziałek, 1 września 2014

Zupa krem dyniowo- paprykowa

Tak na koniec wakacji... trochę jesiennie
 Zupa krem dyniowo- paprykowa


SKŁADNIKI:
 1 dynia hokkaido
3 czerwone papryki
1 łyżeczka pikantnej pasty paprykowej
1 łyżka ajvaru
1 cebula
500 ml bulionu warzywnego
  2 łyżki oliwy
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek
Dodatki: ser feta, tarty parmezan, kawałki pieczonej papryki, prażony słonecznik


 Dynię pokroić na połówkę i wydrążyć ł nasiona, pokroić w kawałki. Umyte papryki pokroić i usunąć gniazda nasienne. Dynię, papryki wyłożyć na blachę piekarnika i piec około godziny w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

Na patelni zeszklić cebulę pokrojona w kostkę, na koniec dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku.
Zeszkloną cebulę włożyć do pojemnika stojącego blendera, dodać dynię (można obrać), paprykę (1-2 kawałki zachować do dekoracji), łyżeczkę pasty paprykowej i łyżkę ajvaru. Zmiksować dodając gorący bulion. Jeśli jeszcze trzeba doprawić.

 Podawać z serem feta, parmezanem, słonecznikiem oraz kawałkami pieczonej papryki

Smacznego!!!
Warzywa psiankowate 2014 Paprykujemy 5

1 komentarz:

  1. Ciekawa jestem tego połączenia dyni z papryką. Dziękuję za dodanie przepisu do mojej akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń