poniedziałek, 8 września 2014

Kopytka dyniowe w sosie grzybowym

Sobotni poranek spędziliśmy w lesie.A oto i efekt:
Kopytka dyniowe w sosie grzybowym


SKŁADNIKI:
1-1,5 kg dyni
0,8 kg kilka ziemniaków
mąka tortowa
świeże grzyby
300-400ml śmietany
świeża pietruszka
sól, pieprz, papryka, białe wino, lubczyk


Oczyszczone grzyby pokroić w plastry i podgotować, odcedzić ale nie wylewać wody. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na masełku, dodać grzyby a po chwili około 100ml białego wina. Zredukować wino i dolać 300-400 ml wody po grzybach. Dusić przez około 20 minut, doprawić. Na sam koniec dodać śmietanę i posiekaną świeżą pietruszkę.


Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski do ostygnięcia. Ziemniaki i dynię zmielić lub dokładnie rozgnieść, dodać mąkę i ugnieść ciasto.

Uformować wałek i pokroić na kopytka.Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia.


Kopytka polać sosem grzybowym i posypać pozostałą częścią posiekanej świeżej pietruszki.

Pyszniutkie :)

Smacznego!!!
Grzyby

1 komentarz:

  1. Ale fajne! Takich dyniowych jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń