Po ostatnio monotonnej kuchni grzybowo-dyniowej zachciało mi się czegoś zielonego, czerwonego, morskiego :)
Cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach
SKŁADNIKI:
2 okrągłe cukinie
250g krewetek mrożonych
4 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
kilka czarnych oliwek
sól, pieprz, białe wino, bazylia, chilli i oliwa z oliwek
Piekarnik
nagrzać do 180 stopni. Cukinii odciąć czapkę:) i opróżnić z wnętrza pozostawiająć1 cm ścianki. Oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez około 30 minut . Nie wyłączać piekarnika. Wyłożyć z piekarnika by ostygły.
W
międzyczasie przygotować krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i
ogonki, opłukać i osuszyć. Zeszklić cebulkę na tłuszczu, a następnie delikatnie poddusić w białym winie. Dodać czosnek, czarne oliwki i pomidory.
Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić. Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy.
Gotować aż stworzy się pomidorowy sos, doprawić. Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy.
Taki farsz nałożyć do wydrążonych cukinii i ponownie włożyć do piekarnika na ok 10-15 minut.
Wyśmienicie kolorowe i smaczne :)

Ciekawy przepis, dziękuję za udział w mojej akcji:)
OdpowiedzUsuń