czwartek, 18 września 2014

Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem

Długo oczekiwane:) ulubione sezonowe pierogi. Tym razem z zielonym dodatkiem
Pierogi z dynią, serem i zielonym groszkiem


SKŁADNIKI:
farsz:
1 dynia Hokkaido
200g sera białego chudego
3/4 puszki zielonego groszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz czarny, chilli
ciasto:
500-600g mąki tortowej
łyżka oleju
ciepła przegotowana woda


Tym razem farsz przygotowałam dzień wcześniej, by od razu po pracy szybko dokończyć całość.
Dynię pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda i piec do miękkości w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez około 30 minut. Obrać ze skórki i odłożyć do miski i dokładnie rozgnieść. Dodać zeszkloną na złoto cebulkę, zielony groszek oraz rozgnieciony biały ser. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przykrytą miską z farszem odstawić do lodówki.
Nigdy nie kombinuje z ciastem, mam sprawdzony skład i sposób 


Przygotowane ciasto rozwałkować i wykroić  kółka za pomocą szklanki do piwa :) Nałożyć odpowiednią kulkę farszu, składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierogów formując falbankę.
Gotować w osolonej wodzie dwie minuty od wypłynięcia.
Okrasić masełkiem z ulubionymi ziołami.
Podobno wyszły cudownie doskonałe :)
Dynia na słodko i słono

2 komentarze:

  1. Najlepsze jakie jadłem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na przepis do tego fajne zdjęcia i piekny talerzyk!!

    OdpowiedzUsuń