poniedziałek, 29 września 2014

Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście

Urodzinowe menu dla Wojtka, według jego życzenia:)
Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście


SKŁADNIKI:
kluski śląskie z dyni:
1 dynia Hokkaido
3 ziemniaki
mąka ziemniaczana
sól, tymianek


1,2 kg żeberek
800g kiszonej kapusty
0,5 główki małej kapusty
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1l buliony warzywnego
3 łyżki masła
sól, pieprz czarny w ziarnach, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka kminku, 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, chilli


Obraną dynię pokrojoną w kawałki oraz 3 ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i zmielić. Gładka masę dyniową podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać tymianek i dobrze wymieszać u ugnieść jednolite ciasto.
Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 0,5-1 minutę od wypłynięcia.

Żeberka pokroić w mniejsze kawałki, doprawić solą , pieprzem i suszonym majerankiem, po czym przesmażyć z obu stron na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.W dużym rondlu na rozgrzany olej wrzucić cebule pokrojone w kosteczkę i rozgniecione ząbki czosnku. Chwileczkę je przesmażamy, a następnie zalewamy bulionem i doprawiamy majerankiem. Kiedy cebula zmięknie, dokładamy masło, a potem kiszoną kapustę. Gdy kapusta chwilę się pogotuje, dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i jeszcze raz wymieszać. Na kapuście ułożyć  podsmażone żeberka, a na nich poszatkowaną surową kapustę i liście laurowe.
Dolać bulionu, tak by żeberka były przykryte; posypać wszystko suszonym majerankiem, kminkiem i  papryką chilli, przykryć i dusić przez ponad godzinę na nawet dwie:)
Całość razem smakuje i prezentuje się wyśmienicie.

Smacznego!!!
Dynia na słodko i słono

1 komentarz: